Led spots: een vergelijking

Led spots

 

Wanneer u met spots werkt, hebt u twee mogelijkheden: een hard licht of een accentlicht. Met een hard licht verlicht de spot je onderwerp gelijkmatig, terwijl een accentlicht zich richt op specifieke kenmerken van je onderwerp of achtergrond. Een derde optie is een combinatie van de twee. Stel bijvoorbeeld dat u een persoon fotografeert tegen een blauwe lucht. Om het meer levendige blauw in de lucht naar voren te halen, kunt u uw onderwerp dichter bij de camera plaatsen en er een accentlicht boven plaatsen. Dit creëert een sterker contrast tussen blauw en wit, waardoor de foto levendiger wordt zonder dat de foto te hard of onrealistisch overkomt. Hier kunt u terecht voor goeie led spots. Het werken met spots moet als zodanig worden benaderd – in plaats van de een over de ander te gebruiken – zodat ze elkaar aanvullen en niet om de aandacht strijden.

Hard licht

Stel dat u de prachtige herfstkleuren van uw omgeving naar voren wilt halen. Je brengt je onderwerp dichter bij de camera en plaatst er een spot boven. Dit creëert een sterk contrast tussen het onderwerp en de achtergrond, waardoor de kleuren in de scène levendiger en intenser worden. Dit werkt het best voor onderwerpen met zeer lichte kleuren, zoals natuurscènes, architectuur of mensen tegen een lichtblauwe lucht.

Maar hoe weet je wanneer je een hard licht en wanneer een accentlicht moet gebruiken? In principe moet u rekening houden met de sfeer die u probeert te creëren. Als u bijvoorbeeld een zonsondergang fotografeert, kunt u een hard licht gebruiken om de intense oranje en rode kleuren van de zonsondergang en de wolken erboven te versterken. Dit werkt het best voor onderwerpen die zeer levendig zijn, zoals natuurscènes of mensen tegen een rood-oranje zonsondergang. Je kunt een hard licht ook gebruiken om een effen of saai onderwerp interessanter te maken. U kunt bijvoorbeeld een hard licht achter een eenvoudig gebouw plaatsen om er kleur en belangstelling aan toe te voegen. Dit werkt het best voor onderwerpen die erg kleurrijk en opvallend zijn, zoals bloemen, bomen of mensen tegen een blauwe lucht.

Accentlicht

Stel dat je een persoon wilt fotograferen tegen een felblauwe lucht. Je kunt een accentlicht gebruiken om de aandacht op het onderwerp te vestigen, waardoor de blauwe lucht meer opvalt en de kleuren in het onderwerp intenser worden. Dit werkt het best voor onderwerpen die zeer licht getint zijn, zoals natuurscènes, architectuur of mensen tegen een lichtblauwe lucht. Dit kan ook werken voor een geschilderde muur of een andere neutrale achtergrondkleur. Omdat het accentlicht boven het onderwerp en onder een hoek wordt geplaatst, creëert het een zacht, onscherp licht dat perfect is om rustige beelden vast te leggen.

U kunt verschillende accentlichten gebruiken om verschillende stemmingen en effecten te creëren. U kunt bijvoorbeeld een wit accentlicht boven een effen, neutrale achtergrond plaatsen. Voor een eenvoudige, heldere uitstraling voegt u een gekleurd accentlicht toe, zoals een oranje of rood licht. U kunt zelfs een koeler, meer etherisch effect creëren door een accentlicht met een blauwe tint te gebruiken.

Een combinatie van de twee

Dit werkt het best voor onderwerpen met zeer lichte tinten, zoals natuurscènes, architectuur of mensen tegen een lichtblauwe lucht. Dit kan ook werken voor een geschilderde muur of een andere neutrale achtergrondkleur. Omdat de spot boven het onderwerp en onder een hoek wordt geplaatst, ontstaat een zacht, onscherp licht dat perfect is om rustige beelden vast te leggen.

Je kunt meerdere spots gebruiken om verschillende stemmingen en effecten te creëren. Plaats bijvoorbeeld twee harde spots boven elkaar onder een lichte hoek om een lichtverloop te creëren. Dit creëert een zeer sterk, gericht licht, perfect voor het vastleggen van beelden met een hoog contrast. Dit kan ook worden gebruikt om texturen naar voren te halen, zoals de texturen in een bakstenen muur of de patronen in een textiel. U kunt ook meerdere spots gebruiken om verschillende lichteffecten te creëren, zoals het maken van een silhouetbeeld of zelfs het schilderen van een scène.

Een zacht licht

Stel dat u een persoon wilt fotograferen tegen een grijze lucht. U kunt een zacht licht gebruiken om de aandacht op het onderwerp te vestigen, waardoor de lucht meer opvalt en de kleuren in het onderwerp intenser worden. Dit werkt het best voor onderwerpen met zeer lichte kleuren, zoals natuurscènes, architectuur of mensen tegen een lichtblauwe lucht. Dit kan ook werken voor een grijsgetint gebouw, een gewone muur of een neutrale achtergrondkleur. Omdat het zachte licht boven het onderwerp en onder een hoek wordt geplaatst, creëert het een wazig, zacht licht dat perfect is voor het vastleggen van rustige beelden. U kunt verschillende zachte lampen gebruiken om verschillende stemmingen en effecten te creëren. Plaats bijvoorbeeld een wit licht op een oranje statief om een warm, gloeiend effect te creëren. Plaats een blauw licht op een gele standaard voor een koele, rustgevende gloed. U kunt ook verschillende stemmingen en effecten creëren door de kleur van de lampjes te veranderen. U kunt een rood licht op een oranje standaard plaatsen, of een groen licht op een gele standaard om verschillende stemmingen en effecten te creëren.